Recyclen op school: Uitdagingen en oplossingen voor een duurzame omgeving

Ledigingsmiddelen-afvalbakken-afvalverwerking-Schoolinkoop
Recyclen op school: Uitdagingen en oplossingen voor een duurzame omgeving

Recyclen is wereldwijd een hot topic en toch is het in een schoolomgeving vaak nog een moeilijk gegeven. Waar de meesten onder ons er thuis in slagen afval netjes te scheiden voor recycling, blijkt dat in een schoolomgeving een stuk lastiger en dat terwijl het mechanisme in essentie hetzelfde blijft. Hoe komt het dat recyclen op in een schoolomgeving zo’n uitdaging is? Wat kan je doen om slim sorteren te promoten?

Waarom moeten we recyclen?

De afvalberg vergroot en onze voorraad grondstoffen dunt steeds verder uit. Door te recyclen kunnen we minstens een deel van de waardevolle materialen uit afgedankte spullen recupereren en hergebruiken of opnieuw verwerken tot grondstof. Zo zorgen we ervoor dat materialen langer beschikbaar blijven in de economie. Dat verkleint niet alleen de afvalberg, het zorgt er ook voor dat we een stuk minder druk zetten op de voorraad beschikbare grondstoffen en omdat er meer van een materiaal in omloop blijft, wordt dat materiaal minder schaars en dus ook minder duur. Recyclen is dus goed voor de planeet én voor je portemonnee.

Is recyclen verplicht voor bedrijven/scholen?

Ja! In Nederland is het verplicht voor bedrijven om afval te sorteren aan de bron, voor scholen in het primair onderwijs zal dit vanaf 2025 verplicht zijn. Begin er daarom nu alvast mee! Op deze wijze kan het afval selectief worden opgehaald en meteen in de recyclingcyclus worden opgenomen. Die sorteerverplichting geldt nu dus al voor alle bedrijven, van kantoren tot productiebedrijven en kleine zelfstandigen. Bij een inspectie kan een bedrijf zelfs een aanmaning of een proces-verbaal krijgen als blijkt dat zij onvoldoende of niet juist sorteren. Die verplichting zorgt ervoor dat materialen die recyclebaar zijn netjes gescheiden blijven zodat ze op de juiste manier verwerkt kunnen worden. Bovendien kan het naast de verplichte afvalstoffen economisch interessant zijn om ook ander afval selectief in te zamelen. Net als thuis geldt namelijk: hoe minder restafval, hoe goedkoper. Daarbij zijn er ook nog afvalstromen zoals flesjes en blikjes, waar statiegeld opgeheven wordt, het is uiteraard van belang dat deze afvalstroom efficiënt en eenvoudig ingezameld wordt.

Recyclen_Afvalbakken_Schoolinkoop

Onze tips voor een effectief sorteerbeleid.

Goed recyclen begint bij goed sorteren en dat begint weer bij goede gewoontes op school. Onze experts delen alvast hun beste tips voor een effectief sorteerbeleid.

1 | Engagement

Betrek alle nodige partijen bij het sorteerbeleid, van de leerlingen en leerkrachten tot het schoonmaakpersoneel. Leerkrachten dienen het goede voorbeeld te geven, zorg ervoor dat zij mee zijn in het verhaal. Door bijv. statiegeld van blikjes en flesjes in te zamelen voor een leuk uitje met de leerlingen, kun je de leerlingen makkelijker meekrijgen in het verhaal.

2 | Analyse

Breng je afval in kaart en stel duidelijke doelen. Welk afval wil je sorteren? Hoeveel ruimtes zijn er? Waar wordt het meeste afval gecreëerd? En waar heb je veel of juiste weinig toezicht? Met zulke informatie kan je exact bepalen welke hulpmiddelen en diensten je nodig hebt.

3 | Infrastructuur

Kies de juiste afvalbakken en stel ze slim op, bijvoorbeeld op plaatsen waar scholieren en leerkrachten eten, drinken, sporten of vaak langskomen. Stem de grootte van de bakken af op het verwachte volume, groepeer ze in handige sorteerstraatjes en maak ze regelmatig leeg.

4 | Communicatie

Voorzie heldere communicatie voor collega’s, leerlingen en bezoekers via interne mails, dit door het plaatsen van enkele posters, maar ook door de afvalbakken te personaliseren met een leuke boodschap.

5 | Logistiek

Laat je afval ophalen door een professionele ophaaldienst. Die helpt je alles in goede banen te leiden.

Slim sorteren met afvalscheidingsunits

Afvalscheidingsunits maken het eenvoudiger dan ooit afval meteen juist te sorteren. De units zijn voorzien van een strak design en de juiste officiële pictogrammen, ook kunnen de scheidingsunits volledig gepersonaliseerd worden met een design naar wens. Bovendien zijn veel scheidin

gsunits zelf ook duurzaam: zo zijn er afvalbakken die zijn gemaakt van 100% recyclebaar bouwafval, deze zijn robuust en ontwikkeld om extra lang mee te gaan.

PETman_Lyreco_schoolinkoop

Lyreco Recycling Solutions

Lyreco biedt ook een ophaalservice voor verschillende producten zoals toner- en inktcartridges, kleine kantoormateriaal, enz. We voorzien recycle boxen waarin de materialen verzameld kunnen worden. Wanneer de box vol is wordt deze opgehaald. Het ophalen van deze box wordt automatisch gekoppeld aan een levering. Zo hoeft er geen aparte rit te worden gemaakt en is de impact op het milieu minimaal. Vervolgens zorgen we samen met een gespecialiseerde partner voor een milieuvriendelijke verwerking van de ingezamelde kantoormaterialen. Klik hier om meer te lezen over deze unieke service.

Voor professioneel advies

Is jouw school klaar om stappen te zetten richting een duurzaam afvalbeleid, neem dan contact op met jouw vaste accountmanager:

Bob Barmentlo
Accountmanager – Schoolinkoop
M +31 (0)6 26 53 85 25