Afval scheiden doen we samen!

Afvalverwerking_Schoolinkoop
Afval scheiden doen we samen!

Thuis zijn we gewend dat de gemeentelijke vuilniswagen wekelijks ons afval gescheiden ophaalt. Leerlingen en studenten leren thuis al dat ze het afval moeten scheiden, maar jammer genoeg zien ze dit niet altijd terug op hun school. Eén van de redenen hiervoor is dat er door de overheid geen subsidie voor de zakelijke markt wordt verstrekt voor het ophalen en verwerken van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons (PMD) en dit tot voor kort onbetaalbaar was. Afvalverwerkers boden deze dienst daarom überhaupt niet aan. Gelukkig innoveren ook de afvalverwerkers en is het sinds eind 2019 mogelijk om ook op school het PMD apart op te laten halen tegen een betaalbare prijs. Daarnaast is het financieel aantrekkelijk om afval te scheiden, omdat het verwerken van restafval door onder andere de stijging van de belasting steeds duurder wordt.

Renewi en Lyreco

Schoolinkoop helpt scholen om te verduurzamen, dit doen we samen met onze partners Renewi en Lyreco die het mogelijk maken om het PMD gescheiden te verzamelen, op te halen en te recyclen. PMD bestaat uit lege drinkpakken en verpakkingen van plastic of metaal. Renewi kan dit gescheiden inzamelen en ophalen. Het afval wordt naar verschillende be- en verwerkingslocaties gebracht waar het duurzaam verwerkt en gerecycled wordt. Hierdoor worden er van het afval nieuwe producten zoals blikjes, complete fietsen of dozen gemaakt.

Het stimuleren van de leerlingen

Het proces begint allemaal op de school zelf. Hoe stimuleren we leerlingen, studenten en het personeel om ook op school het PMD correct te scheiden? Lyreco heeft verschillende personaliseerbare afvalbaksystemen in het assortiment. Zo moedigen we kinderen van iedere leeftijdscategorie aan om de afvalbakken te gebruiken. Denk aan ludieke afvalbakken die in groep een t/m drie gebruikt kunnen worden. Voor de hogere groepen zijn er bakken in verschillende kleuren om onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende afvalstromen. Voor het personeel zijn er  bakken voor het inzamelen van plastic of kartonnen bekers. Wil jij weten welke afvalbaksystemen het beste bij jouw school passen? Klik hier om het hele assortiment te bekijken!

Heb je verder nog vragen of wil je meer informatie ontvangen over dit onderwerp? Neem dan een kijkje op onze website of contacteer ons door te mailen naar info@dev.schoolinkoop.nl of door te bellen naar +31 73 888 53 08. Schoolinkoop schiet je graag te hulp!