Cyberbeveiligingsrisico’s touchscreens met Android-besturingssysteem

cyberbeveiligingsrisico's_Touchscreen_Schoolinkoop_interactief leren
Cyberbeveiligingsrisico’s touchscreens met Android-besturingssysteem

Hoewel touchscreens met een Android-besturingssysteem populair zijn in klaslokalen, moeten we ook zeker rekening houden met de cyberbeveiligingsrisico’s die ermee gepaard gaan. Met touchscreens op basis van Microsoft Windows als alternatief, profiteren scholen van geavanceerde beveiligingsfuncties, een uitgebreid ecosysteem van educatieve apps en software en beschikken ze over robuuste beheer- en controleopties. Door deze voordelen te combineren, worden touchscreens in het klaslokaal veiliger en beter beheerd en hebben zowel leerlingen als docenten een optimale leerervaring.

Belangrijke aandachtspunten 

Het gebruik van een touchscreen in de klas met een Android-besturingssysteem brengt enkele potentiële cyberbeveiligingskwesties met zich mee. Hieronder enkele van de belangrijkste aandachtspunten:

 1. Malware en virussen
  Net als andere apparaten die op internet zijn aangesloten, worden touchscreen met Android blootgesteld aan malware en virussen. Als het apparaat niet regelmatig wordt bijgewerkt met de nieuwste beveiligingspatches, is het kwetsbaar voor aanvallen die persoonlijke gegevens kunnen stelen of het systeem kunnen beschadigen.
 2. Onveilige apps
  Leerlingen of leraren kunnen apps downloaden vanuit de Play Store of andere bronnen. Sommige van deze apps kunnen kwaadaardig zijn of persoonlijke gegevens verzamelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat leerlingen alleen vertrouwde en veilige apps gebruiken en dat er beperkingen worden ingesteld om het downloaden van ongewenste apps te voorkomen.
 3. Gegevens privacy
  Touchscreens slaan vaak persoonlijke gegevens op, zoals inloggegevens van leerlingen en docenten, maar ook bestanden die zijn geopend en de browsergeschiedenis. Het is belangrijk om de privacy-instellingen goed te configureren en gegevens op het apparaat veilig (versleuteld als dat nodig is) te bewaren.
 4. Netwerkbeveiliging
  Wanneer het touchscreen verbinding maakt met internet, is het kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf. Het is belangrijk om een veilig en betrouwbaar wifi-netwerk te gebruiken en ervoor te zorgen dat de benodigde beveiligingsmaatregelen, zoals firewalls en antivirussoftware, zijn geïmplementeerd.
 5. Ongeautoriseerde toegang
  Als het touchscreen niet goed beveiligd is, is het kwetsbaar voor ongeautoriseerde toegang. Leerlingen kunnen dan toegang krijgen tot gevoelige informatie of de instellingen van het apparaat wijzigen. Sterke wachtwoorden, beperkte gebruikersrechten en toezicht op het gebruik van het apparaat helpen dit risico te verminderen.
Cyberbeveiligingsrisico’s aanpakken doe je zo! 

Om deze cyberbeveiligingskwesties aan te pakken, is het essentieel om regelmatig software-updates uit te voeren. Ook is het implementeren van  sterke beveiligingsprotocollen en het gebruik van veilige apps cruciaal. Daarbij is het belangrijk om bewustzijn te creëren bij leerlingen en docenten over het belang van cyberbeveiliging.

HCS/Veenman helpen scholen niet alleen met de aanschaf van touchscreens voor het onderwijs maar adviseren ook in het veilig gebruik ervan. Ben jij benieuwd wat Schoolinkoop en Veenman voor jouw school kunnen betekenen op het gebied van touchscreens? Neem dan hier contact met ons op!