[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Klimaatdoelstellingen en nieuwe wetten en regels omtrent het milieu. Je hebt er vast wel van gehoord. Worden er op jouw school al lessen georganiseerd over afval? Lees hier drie tips over afval in het onderwijs!
Jong geleerd is oud gedaan
Ten eerste is het belangrijk om voorlichting over afval te implementeren in het onderwijs. Hierdoor worden jongeren bewust van het probleem, voelen zij zich hier meer betrokken bij en worden zij gemotiveerd om het afval te scheiden of zelfs te verminderen. Naast het informeren over dit onderwerp is het ook cruciaal om bepaalde methodes in de praktijk toe te passen.
Met het programma VANG Buitenshuis ondersteunt Rijkswaterstaat het onderwijs met afvalpreventie en het scheiden van afval. Denk hierbij aan het primair- en voortgezet onderwijs, de hogescholen en de universiteiten. Bovendien biedt ook Afvaleducatie meer informatie en tools over dit onderwerp. Hier vind je ook een educatief aanbod dat op jouw school gebruikt kan worden om tijdens de lessen aandacht te besteden aan afval.
Stimuleren van het scheiden van afval!
Jammer genoeg sorteert het afval zich niet vanzelf. Hiervoor is inzet nodig van de leerlingen en medewerkers. Wil jij ook het sorteren van afval stimuleren op jouw school? Hieronder geven we twee tips die helpen bij het veranderen van het gedrag van de leerlingen en medewerkers:
Kies de juiste periode
Wij mensen zijn gewend aan een routine. Het is daarom voor veel mensen ingewikkeld om van het ene op het andere moment een bepaalde actie te veranderen. Daarom wordt er aangeraden om ook veranderingen met betrekking tot de verwerking van het afval te implementeren na een specifiek moment in het schooljaar. Denk hierbij aan na de zomervakantie, kerstvakantie, na een verbouwing of zelfs na de komst van nieuwe medewerkers. Dit geeft niet alleen de leerlingen, maar ook de medewerkers tijd om aan de nieuwe structuur te wennen.
De omgeving
Zorg ervoor dat het voor iedereen eenvoudig is om het gewenste gedrag uit te voeren. Plaats daarom afvalbakken op de juiste plekken. Bijvoorbeeld bij de in- en uitgang van de school, in de kantine en naast de printer en het koffieapparaat. Nu we het toch over printers hebben: stel de printer zo in dat er automatisch op dubbelzijdig en zwart-wit geprint wordt tenzij er expliciet gekozen wordt voor enkelzijdig en/of kleur. Zo bespaar je een hoop papier en dure inkt. Probeer daarnaast de leerlingen te stimuleren om zo veel mogelijk hervulbare flessen mee te nemen en de boterhamzakken te vervangen met broodtrommels.
Deze tips komen voort uit het document ‘Aanpak gedragsverandering – Stap voor stap naar een schone school door gedragsmaatregelen’. Dit document is geschreven in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en onderdeel van het programma Afval op School. Deze is ontwikkeld door de SME en Bovenkamers.
Wil jij meer informatie over hoe Schoolinkoop jouw school hierbij kan helpen? Stuur dan een mail naar info@dev.schoolinkoop.nl of vul hier het contactformulier in.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]