Onderzoek over luchtzuiveraars op scholen!

School_luchtzuiveraars
Onderzoek over luchtzuiveraars op scholen!

Een goed voornemen voor 2022 is het nieuwe jaar starten in een veilige leer- en werkomgeving. Er zijn een hoop regels om het besmettingsgevaar van het coronavirus te verminderen. Denk hierbij aan het dragen van een mondkapje, afstand houden, handen wassen en ventileren. Deze regels verkleinen niet alleen de kans op het overdragen van corona maar verkleinen ook het risico op het krijgen van gezondheidsklachten gerelateerd aan allergieën, astma, verkoudheid en de griep.

Als men ademt, praat en hoest, blijven er voor een lange tijd aerosolen (kleine vloeistofdruppeltjes) in de lucht waardoor virussen zich kunnen verspreiden. Om deze verspreiding tegen te gaan is er een goede ventilatie nodig! Ventileren wordt vaak gedaan door het openen van ramen en deuren. Dit is echter minder effectief dan een ventilatiesysteem en door de dalende temperaturen is dit geen optie meer. Naast het ventileren kan er ook gebruik worden gemaakt van luchtzuiveraars.

Hoogleraar bouwfysica Bert Blocken en viroloog Marc van Ranst onderzoeken momenteel de effectiviteit van luchtzuiveringstoestellen in scholen. Aan dit onderzoek doen al zes Limburgse gemeentes mee. Dit onderzoek richt zich op de invloed van deze toestellen op het verminderen van het aantal besmettingen. Uit een onderzoek van Blocken in april vorig jaar bleek dat door een combinatie van ventilatie en luchtzuiveringssystemen de aerosolconcentratie met ruim 90% daalde in een fitnessruimte met 35 actieve personen.

Luchtzuiveraars

Er zijn verschillende varianten van luchtzuiveraars. Zo bevatten de luchtzuiveraars van CWS een gecertificeerd filtersysteem, doden zij virussen en voorkomen ze verspreiding via de lucht. Deze zuiveraars zijn geïntegreerd in een stijlvolle plantenbak. Ze zorgen niet alleen voor schone lucht, maar creëren ook een prettige werk- en leeromgeving.

De luchtzuiveraars van Lyreco monitoren de lucht in een kamer en activeren het filtersysteem indien er vervuilde stoffen gedetecteerd zijn. Op dit apparaat wordt ook het reinigingsproces weergegeven op de display. Wees dus altijd op de hoogte van de luchtkwaliteit in jouw school!

Wil jij meer weten over deze producten? Laat het Schoolinkoop weten door te mailen naar info@dev.schoolinkoop.nl of door te bellen naar +31 73 888 53 08.