Ongedierte zitten ook binnen deze maanden!

ongedierte_Schoolinkoop_ongediertebestrijding
Ongedierte zitten ook binnen deze maanden!

Op veel scholen komen we wel eens dieren tegen. Een huisdier in de klas of reptielen in een biologielokaal. Hartstikke leuk en leerzaam voor de leerlingen natuurlijk! Echter zijn er ook een aantal dieren die je liever niet tegenkomt: ongedierte. Net zoals mensen, vinden ook zij het comfortabel om in de winterperiode binnen te zitten.

Het is belangrijk om de toegankelijkheid voor ongedierte tot schoolgebouwen zo beperkt mogelijk te houden, omdat het van belang is om een schone en veilige leer- en werkomgeving te bieden aan leerlingen en medewerkers. Voorkomen is hier zeker een stuk beter (en goedkoper) dan genezen!

‘The place to be’ voor ongedierte

Ongedierte komt vooral in de wintertijden tevoorschijn. Ze zoeken dan namelijk een veilige en warme plek waar ze zich voor enkele maanden kunnen vestigen. Echter treden ongedierte niet zomaar gebouwen binnen, deze worden uitgekozen op basis van:

Hygiëne en voedsel

Deze twee aspecten gaan hand in hand. Zo zoeken ongedierte niet alleen naar onderdak, maar ook naar een plek waar zij van voeding worden voorzien. Daarom zijn kantines en keukens vaak de populairste plek voor ongedierte. Naast deze ruimtes knabbelen zij ook aan bekabeling. Daarom zijn ook voorraadkasten, serverkasten en kantoren de meest bezochte ruimtes. Zorg er daarom voor dat etensresten in de afvalbakken terecht komen en dat de schoonmaak volgens bepaalde eisen wordt uitgevoerd.

Werkdruk omtrent ongediertebestrijding

Gepaard met ongedierteoverlast gaat het bestrijden van ongedierte. Dit vereist veel tijd en energie van zowel de medewerkers op de schoollocatie als de ongediertebestrijders. Dit zijn een aantal zaken waaraan gedacht moet worden:

  • Het controleren van het gebouw
  • Het bepalen van de oorzaak
  • Het maken van een risicoanalyse
  • Het bepalen van de oplossing
  • Het plaatsen van vallen en/of het gebruiken van bepaalde stoffen
  • Het controleren en bijhouden van de vallen
  • Het op de hoogte stellen van alle medewerkers en indien nodig de ouders van de leerlingen
Kennis ontwikkelen

In november zal Anticimex samen met Schoolinkoop informatiesessies uitvoeren om scholen te informeren over ongediertebestrijding in het onderwijs. Tijdens deze informatiesessie wordt er verteld over de soorten ongedierte, hoe deze veilig en gezond bestreden kunnen worden en hoe dit probleem in de toekomst vermeden kan worden. Meld je aan door te klikken op deze link of door een mail te sturen naar info@dev.schoolinkoop.nl.