Nu de coronamaatregelen zijn opgeheven komt griep weer vaker voor. Hierdoor zijn de afgelopen maanden ziekteverzuimrecords verbroken. Ziek zijn is natuurlijk voor niemand een pretje, maar óók voor onderwijsinstellingen kan een zieke docent vervelende gevolgen hebben. Hoe kunnen we ziekteverzuim in het onderwijs voorkomen?
Wat kost een zieke docent?
Uit cijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat een zieke medewerker gemiddeld €153,- per dag kost. Dit betreft alleen de loondoorbetaling. Daarnaast zijn er ook nog indirecte kosten, denk aan personeel dat vervangen moet worden. Je wilt niet dat er klassen of colleges uitvallen.
Besmettelijk zonder ziekteverschijnselen
Kan een docent die ziek thuiszit collega’s al besmet hebben? Helaas wel! Met de griep ben je volgens het RIVM ongeveer zes dagen besmettelijk en dit begint een dag voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden.
Voorkomen is beter dan genezen
De coronapandemie heeft de focus op hygiëne vergroot, maar we zien nu al dat de samenleving ‘verslapt’ en dat de handen te weinig gewassen worden. Veel mensen kunnen niet werken met een virus onder de leden. Voorkomen is daarom beter dan genezen!
Wist je dat…
- Slechts 33% van de mannen en 64% van de vrouwen de handen met zeep wast na het toiletbezoek.
- Contact van hand tot hand verantwoordelijk is voor 80% van de ziektes die verspreid worden.
- Vochtige handen tot 1000 keer meer bacteriën overbrengen, in vergelijking met droge handen.
Een actieve aanpak is cruciaal
Streef als onderwijsinstelling naar een actieve aanpak om ziekteverzuim tegen te gaan. Er zijn diverse eenvoudige hygiënemaatregelen om ziekteverzuim te verminderen. Begin bij veel gebruikte contactpunten en oppervlakken zoals deurklinken en bureaus waar virussen en bacteriën zich nestelen. De aanwezigheid van een oppervlaktereiniger helpt om verspreiding tegen te gaan.
Handhygiëne het effectiefst
Een goede handhygiëne blijft de meest effectieve manier om besmetting met ziektekiemen te voorkomen. Het is daarom belangrijk dat er altijd voldoende sanitaire voorzieningen aanwezig zijn. Een volgende stap naar minder ziekteverzuim is het gebruik van contactloze zeepdispensers of desinfectie dispensers en het plaatsen van sensorkranen. Dit zorgt voor extra gemak en minder contactpunten dankzij de automatische uitgifte.
CWS is expert in hygiëne en in samenwerking met Schoolinkoop geven we je graag een vrijblijvend advies! Wacht niet langer en vul hier het contactformulier in.
Klik hier voor meer informatie over het verlagen van ziekteverzuim in het onderwijs.